Let's talk about beestjes! (Biogroei kortingscode)

Iedereen die (veel) planten heeft, krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken: ongewenste bezoekers op je planten. Maar geen nood, als je ze op tijd weet te herkennen en te bestrijden zullen ze geen te grote schade aanrichten aan je planten :-)

IMG 8836

Als je merkt bij één van je planten dat ze er sip uitzien of gele vlekken of bladeren beginnen krijgen, komt dit meestal door te veel of te weinig water. (Leer daar alles over in deze video: water geven).

Toch kan het in (gelukkig zeldzamere!) gevallen voorkomen dat je last hebt van beestjes op je planten en dat zij degene zijn die voor vlekken op je bladeren zorgen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de bladeren van je planten zowel aan de boven als aan de onderkant te controleren op beestjes.


HERKENNEN

Zo herken je de meest voorkomende plagen bij kamerplanten:
- wolluis: laten witten pluisjes achter op je planten. Komt zowel voor op de bladeren als op de stengels.
- spint: zijn kleine spinnetjes een beetje lijken op zeezandkorreltjes. Dit komt meestal voor aan de onderkant van de bladeren. Bij een verder gevorderde spintplaag begin je ook kleine webjes te zien.
- trips: minuscule langwerpige beestjes die beginnen bewegen als je ze aantikt. De larven zijn beige, de volwassenen zijn zwart en kunnen vliegen en zich daarom ook snel verspreiden. Komt zowel voor op boven als onderkant van de bladeren.
- rouwvliegjes: lijken op fruitvliegjes en zitten in de aarde. Je ziet ze rond je plant vliegen of ze komen plots naar boven als je de plant aanraakt of water geeft.


BESTRIJDEN

Hoe kom je nu van zo'n plaag af? Er zijn eigenlijk verschillende manieren om deze indringers te lijf te gaan.

- als de plaag nog in een beginfase zit, kan je proberen om de zichtbare beestjes regelmatig weg te nemen met een vochtige doek met eventueel wat afwasmiddel of neemolie. Je moet dit dan wel consequent meerdere keren per week doen tot er geen nieuwe beestjes meer opduiken.
- bij een verder gevorderde plaag kan je ook aan de slag gaan met chemische bestrijdingsmiddelen in de vorm van een spray. Het voordeel is dat dit voor sommige plagen erg snel en effectief kan zijn, maar er zijn ook een aantal nadelen aan verbonden: de zware chemicaliën zijn schadelijk voor mens en dier, sommige insecten zijn resistent geworden tegen insecticiden, en sommige insecten "verstoppen" zich in plooien, opgerolde bladeren of in de aarde en kan je daarom niet bereiken met een spray.
- een ander optie is om bij een verder gevorderde plaag te kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen op basis van natuurlijke vijanden. Je gaat dan eigenlijk nuttige insectjes toevoegen aan je planten die de ongewenste insecten gaan opeten. "Beestjes tegen beestjes", dus. Dit duurt iets langer dan bij een chemisch bestrijdingsmiddel omdat je die beestjes even te tijd moet geven om ze hun werk te laten doen, maar het voordeel is dat dit wel allemaal "automatisch" gaat en je bijvoorbeeld niet meerdere keren moet gaan sprayen of afnemen met een vod.


WAAR KOOP IK DIT?

- voor neemolie kan je terecht op onze webshop of in onze winkel in Antwerpen
- voor chemische bestrijdingsmiddelen kan je terecht in je lokale doe-het-zelfzaak
- voor "beestjes tegen beestjes" kan je terecht op biogroei.be (zie hieronder voor een kortingscode!)


KORTINGSCODE

Zelf kunnen wij deze "beestjes tegen beestjes" van Biogroei niet aanbieden in de winkel omdat ze "vers" moeten zijn en onmiddellijk na ontvangst op je planten gezet moeten worden. Maar niet getreurd want we hebben wel een kortingscode voor jullie! Met de code "#plantwerp10" kan je namelijk alles van biogroei.be bestellen met 10% korting!

Héél veel succes! :-)